4X gezonde maar leuke kindertraktaties voor op school

May was deze week ontzettend in de weer met zure matten, apekoppen, kersensnoepjes en Engelse drop. Er werden roosjes gedraaid, poppetjes geprikt en snoepkettingen geregen. Tja, je wordt maar één keer 7 jaar natuurlijk.

May voelde zich bijna misselijk van de hoeveelheid Haribo-zakken die ze in haar winkelwagentje gooide en de suiker was bijna niet op te vegen van tafel en de vloer. Nu hoort dat natuurlijk ook bij kindertraktaties: zo veel mogelijk zoet en suiker, maar May vroeg me toch een paar voorbeelden te geven van een iets verantwoordelijker variant, maar nog steeds wel heel feestelijk en zoet. Misschien handig voor de volgende keer en die komt al weer snel, want ze heeft drie heel zoete meisjes.

Fruitraket

Neem een satéstokje met aan de bovenkant gekleurde sliertjes. Je kent ze wel, die worden ook wel eens in een bolletje ijs geprikt.  Rijg er daarna stukjes appel, druif, meloen, blauwe bessen of wat dan ook aan. Eindig met een groot stuk watermeloen in een driehoekvorm, maar een aardbei kan ook. Hoppa, een retegezonde snelle raket.

Wortelmuffins

Geen kind hoeft te weten dat er wortel in zit hoor. Je kunt ze nog versieren met spikkels of ander gekleurde snoepjes. Gebruik als plaksel een beetje honing.

Dit heb je nodig, voor 12 stuks:

6 eieren

300 gram amandelmeel

1 eetlepel bakpoeder

150 gram geraspte wortel

75 gram rozijnen

120 ml kokosolie

4 eetlepels agavesiroop

1 eetlepel koekkruiden

snuf zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de rozijnen wellen in een laagje lauw water. Mix de eieren luchtig in een kom. Spatel er vervolgens het amandelmeel, de koekkruiden, de agavesiroop, het bakpoeder en het zout doorheen. Giet de rozijnen af en voeg die samen met de geraspte wortel toe aan het beslag. Smelt de kokosolie in een pannetje en meng die er ook doorheen. Nu kun je de muffinvormpjes vullen. Zet die voor 20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en versier ze nog een beetje als je wil.

Banaan/chocostokje

Snijd plakjes banaan en doop die in gesmolten chocolade. Heerlijk. Rijg ze aan een stokje samen met wat fruit ertussen. Ziet er hartstikke feestelijk uit.
Je kunt ook alleen een stukje banaan doen, dan heb je een soort lolly.

Puntzakjes met gekleurde groentechips

Scoor bij een patatzaak leuke rood-wit geblokte puntfrietzakjes en vul die met zelf gebakken groentechips.

Voor een flinke bak heb je dit nodig:

1 middelgrote peen

1 middelgrote pastinaak

1 grote biet (ongekookt)

1 kleine zoete aardappel (ongekookt)

zeezout

olijfolie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was alle groente grondig (ik laat overal de schil omheen zitten, dat ziet er leuk uit). Neem een mandoline en schaaf de groente heel dun. Zulke dunne plakjes maakt dat ze net niet uit elkaar vallen. Dit is belangrijk, anders worden ze niet knapperig. Leg de groente op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel dat met een heel klein beetje olijfolie (of bestrijk lichtjes met een kwastje) en draai er zeezout overheen. Zet het in de oven en bak voor 15 à 20 minuten knapperig. Als jet goed is krullen ze een beetje op. Laat afkoelen en serveer dan direct. Eventueel met nog wat extra zeezout.

Kun je hier een beetje mee uit de voeten, May?