Het coronavirus, wat is dat nou eigenlijk?

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het coronavirus. Hét virus dat momenteel elk nieuwsprogramma overneemt. En tsja, het klinkt ook wel best eng, zoveel besmettingen en zelfs doden die er vallen. Maar… Is er nu écht reden tot paniek? En is er misschien iets wat je zelf kan doen, om de kans zo klein mogelijk te maken dat je het coronavirus krijgt? Lees maar even mee.

Waar komt het virus eigenlijk vandaan?
Het werd voor het eerst afgelopen december in China ontdekt. In de miljoenenstad Wuhan, om precies te zijn. De precieze oorsprong is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er heel erg op dat het van vleermuizen vandaan komt. Hè gadver. Ja, die eten ze daar gewoon in China. Mij niet gezien.

Is het te vergelijken met een gewone griep?
Nou, wel een beetje. Het coronavirus is daarom ook niet meteen dodelijk. De mensen die eraan bezweken zijn, zijn voornamelijk ouderen die al een slechtere weerstand hebben. Gezonde kinderen en volwassenen die het krijgen zullen wel heel ziek worden, erger dan een normale griep, maar die herstellen normaal gesproken er ook weer van.

En is het echt zo besmettelijk?
Helaas lijkt het erop dat dat wel het geval is, ja. Er wordt nu geschat dat één besmet persoon maar liefst twee of drie anderen kan besmetten. En je raadt het al: die besmetten dan ook weer twee of drie anderen. Dus dan is het wel een beetje voor te stellen dat het zo snel is gegaan, de hele wereld over.

O jee, ik voel me niet lekker. Heb ik het coronavirus?
Geen reden tot paniek, niet elk griepje is gelijk het coronavirus. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de normale griep te pakken hebt. Je kan altijd, als je je echt zorgen maakt, even langs de huisarts.

Is er iets wat je zelf kan doen?
Was lekker vaak je handen en neem telkens wat desinfecterende gel mee. Zo kun je er altijd voor zorgen dat je schone handen hebt en dus minder loopt kans op besmetting. Minister Rutte raadt ook aan geen handen te schudden, maar je hoeft niet meteen je ouders en al je vriendjes op meters afstand te houden, hoor.