Van mij mag de drukte en chaos van de feestdagen heel gauw overgeslagen worden, want ik vind het allemaal maar een partijtje heftig. Wat dan weer niet vergeten mag worden is het geven van cadeautjes, want dat vind ik dan weer het allerleukst. Eerst even heel lang online snuffelen tot je het allerleukste hebt gevonden en daarna, ja, daarna begint het feest pas echt. Ik klik dus nooit op de standaard inpakservice, maar neem er thuis uitgebreid de tijd voor. Want een leuke inhoud is één, maar iets dat een lintje om zich heeft en in een fijn papiertje gewikkeld zit, is minstens zo leuk. Dus bij dezen: een handleiding voor het mooiste cadeau.
Wees origineel
Ze hebben inderdaad leuk kerst-inpakpapier en ook Sinterklaas is er heus te vinden, maar wees even íets origineler. Ik begrijp dat het papier de basis is van het inpakken, maar je hoeft niet meteen het meest standaard papier te pakken wat voorhanden is. Je kunt ook best ander inpakpapier gebruiken wat je gewoon thuis hebt liggen, als je het maar een beetje opvrolijkt met de nodige accessoires. Een gouden kerstbal op het pakket plakken of een paar pepernoten in een zakje is ook best grappig om erbij te doen, dan heb je toch een verwijzing naar het feest. Of je pakt gewoon witte velletjes A3-papier, die je kleurt en krijt met de liefste boodschappen en daar rol je het cadeau mee in. Dan pas maak je het eigen. Kijk eens op Pinterest, daar staan echt honderden ideeën om een cadeautje gezellig te maken.
De accessoires
Vind ik het állerleukste van het hele inpakproces. Labeltjes, strikjes, lintjes, stickers, stempels, tapejes… Je kunt er net iets extra’s mee doen. Met bijvoorbeeld papiertape (die in allerlei prints en kleuren te verkrijgen is, zelfs bij de HEMA tegenwoordig) geef je een klein extra detail mee. Net even wat leuker dan standaard plakband. En lint doet ook een hoop goed, want dan geef je meteen een vleugje luxe aan het cadeau. Mijn huis is inmiddels ontploft van dingen die ik verzamel als cadeauaccessoires, omdat dat altijd wel van pas kan komen. Kijk eens op sites als winkelvanpapier.nl, buitendelijntjesshop.com en likestationary.com. Daar hebben ze heerlijke fröbelinput om jouw cadeau het mooist te maken.
Houd wel de regel ‘less is more’ in het achterhoofd. Het is geen surprise wat je aan het maken bent, het blijft een cadeau.
Werk netjes
Oh, dit voelt echt als een moederopmerking, maar mooi ingepakte cadeaus worden gewoon beter gewaardeerd en zorgen er ook nog eens voor dat het cadeau dat erín zit veel fijner is om te krijgen. Je bent niet aan het papier-maché’en, je bent aan het inpakken. Lintjes zijn leuk, maar laat stickers dan achterwege. Je kunt namelijk wel de allermooiste inpakspullen hebben maar als je er een ratjetoe van maakt, wordt niemand daar gelukkiger van.
Geef het iets extra’s
Dat heb je natuurlijk al gedaan met al die leuke accessoires, maar doe ook nog iets ín het cadeau. Bij Jo Malone en Chanel wordt elk pakje bijvoorbeeld voorzien van een spraytje parfum. Maakt het dus nog meer een belevenis. Kun jij ook doen. Maar het kan ook door een persoonlijke boodschap op een kaartje te schrijven of een lief klein fröbeltje in het doosje te stoppen.
Finishing touch
Een cadeautje hoort netjes op de bestemming te komen. Dus niet in een Albert Heijn-tas, maar in een passende verpakking. Lees: een mooi tasje. Dat tasje kan of transparant zijn (dan zijn je inpakkunsten direct te bewonderen) óf mooi, wat meteen de waarde van jouw inpakkunsten én het cadeau aangeeft.
Oké allemaal, dit was de handleiding. Ik neem aan dat het leven nu een stukje mooier gaat worden. En pas op, ik houd je in de gaten. Mocht ik opeens slecht ingepakte cadeautjes op Instagram zien verschijnen, foei foei. Begin dan maar weer bij punt 1, oefen een jaar lang en laten we dan afspreken dat 2016 echt het mooiste jaar ooit gaat worden.