Wat vier je nou eigenlijk met halloween?

Morgen is het Halloween. De winkels hangen vol met lichtslingers van pompoenen en de eerste maskers zijn al gekocht. Ongetwijfeld komt er morgen een Insta-golf van Amerikaanse celebrities in spannende pakjes, maar wat vier je nou eigenlijk met Halloween? En waar komt het vandaan?

1.     De naam zegt het al

Halloween komt van All-Hallow-Even, wat Allerheiligen betekent. In de rooms-katholieke traditie vier je een feest de dag voor de dag zelf, zoals Sinterklaas op 5 december terwijl de heilige Sinterklaas op 6 december stierf. Zo vier je Allerheiligen, 1 november, de dag ervoor op 31 oktober.

2.     Maar daar is niet iedereen het over eens

Halloween zou een Keltische traditie zijn waarbij men bang was voor de geesten die op 1 november tijdens Allerheiligen uit hun graven zouden opstaan om te spoken rond de levenden. Om hen aan het schrikken te maken dosten de mensen zich uit in enge kostuums, brandden ze bieten om de geesten weg te jagen (ik ga er gevoeglijk even van uit dat dit stonk) en zetten ze eten bij de graven om de geesten daar te houden.

3.     De komst van de pompoen

Veel Ieren immigreerden naar Amerika en zetten daar hun Halloween-traditie voort. Alleen in Amerika waren er geen bieten te vinden, dus werd de pompoen de nieuwe biet.

4.     Maar ook hierover is een andere theorie

Tijdens Halloween zou de man zonder hoofd opstaan uit zijn graf, waar hij het hoofd van iemand die nog wel leefde zou afhakken. Om diegene af te schrikken, werd de pompoen uitgehold en er een gezicht in geknutseld dat er vaak ook behoorlijk eng uitzag.

5.     Niks voor kinderen

Vrij luguber partijtje voor die tere kinderzieltjes zou je denken. Dat klopt ook, want vroeger waren het juist de volwassenen die zich verkleden. Vooral in het Amerika in de jaren zestig waar veel lagen in de samenleving waren was het verklden een mooi middel om standen even op te heffen. Toen daar op een bepaald moment minder behoefte aan bleek, groeide het gegeven naar de kinderen. Zij bellen bij mensen aan, maken hen aan het schrikken en worden beloond met iets lekkers.

6.     En wat is trick or treat dan?

Vroeger gingen acteurs langs huizen om een spel op te voeren en kregen dan een aalmoes. Een ander verhaal is dat arme mensen langs de huizen gingen en aanboden te bidden voor hun overleden familieleden. Zij kregen dan zielencake (brood met krenten) en baden zodat de mensen die nog niet zolang daarvoor gestorven waren eerder uit het vagevuur richting hemel konden bewegen.

Als je het oké vindt, houd ik het lekker bij Sint Maarten, maar dat uitgeholde pompoentje met een vrolijk gezicht, dat ga ik dit weekend waarschijnlijk wel knutselen.