Wanneer je kinderen spijbelen: WIE SPIJBELT IS LATER IN HET LEVEN JUIST SUCCESVOLLER

Mark Zuckerberg en Steve Jobs: niet de minste namen in het rijtje ‘succesvol’. Maar dat waren ook zij niet altijd. Welnee. School vonden ze bijvoorbeeld maar een beetje onzin.

Wie vroeger dan ook vaak spijbelde op school en een beetje gezonde maling had aan het hele brave systeem, heeft nu alleen maar meer kans op succes. Want juist het feit dat je dus niet braaf was als tiener, zorgt ervoor dat je in je latere leven – en in je carrière dus – meer successen behaalt. Je durft namelijk je eigen pad te bewandelen: je bent een geboren leider en een geboren ondernemer. Kijk, en dan breek je door. Behaal je de top. Later dus. Op school heb je het ongetwijfeld lastiger gehad omdat je weinig zin had in Duits en wiskunde, om nog maar te zwijgen over je mokkende ouders.

Ongeveer 9 procent van de Nederlandse tieners zegt de afgelopen maand minstens en een uur te hebben gespijbeld: 10 procent van de jongens en 8 procent van de meiden. De piek ligt rond 16 jaar: dan is school ‘superboring’, loert de kroeg natuurlijk en zijn verkeringen opeens interessant en verhalen over Engelse kunstgeschiedenis not so much. Maar ja, we willen niemand aansporen natuurlijk, maar het lijkt niet al te veel kwaad te kunnen. Want in dat uurtje vrij kun je sociale dingen doen met je vrienden, waardoor je je weer beter ontwikkelt op dat vlak. En ook dat zijn skills die je later in life van pas komen. Je ontdekt jezelf, je creatieve kant, je sterke kanten: met vrienden of wie weet wel achter de computer of op het sportveld.

En dan nog even over die Mark en Steve dus: zij gingen altijd voor de zesjes. Als ze het maar net haalden: prima. Studeerden heus niet tot in den treure door. Nee, ze gingen aan het werk, en hard ook. Vochten voor hun ideeën en deden hun eigen ding. Dus doe vooral niet lui, maar weet goed waar je prioriteiten liggen. Dan kom je er wel, op welke manier dan ook. En mocht je nu terugdenken aan die talloze keren dat je liever in het dorp snoep ging kopen en ging ‘hangen’ in plaats van naar de gymles te gaan: well done, you.