Het museum waar ze wel naartoe willen

Musea. Mijn moeder wilde altijd, waar we ook waren. Ik waardeer haar behoefte tot cultuurbijdrage en ik begrijp ‘m ook steeds beter, maar eerlijk gezegd doe ik op mijn 46ste ook liever aan het opsnuiven van ‘hedendaagse cultuur’ (lees: winkelen, naar de bioscoop) dan dat ik met mijn bloedjes kaartjes naast schilderijen oplees. Toen we laatst tijdens een studiedag voor een gesloten Street Jump stonden, had mijn vriendin L een idee. Museum Voorlinden. Toen ik zag dat haar zoon J dat ook een leuk idee vond (J is niet bepaald het type dat ‘stil zijn’, ‘rustig rondlopen’ in zijn persoonlijk merkprisma heeft staan) dacht ik: laten we het proberen. En het was een FEEST en wel hier om.

1. Het zwembad
Een kunstwerk van Leandro Ehrlich die een zwembad ontwierp dat aan alle karakteristieken van een zwembad voldoet, maar waarbij je niet nat wordt als je onder het wateroppervlak staat. Een perfect Instagram-trompe-l’oeil.

2. Het open dak
Oftewel Skyspace, het kunstwerk van James Turrell die een prachtige ruimte ontwierp met een open dak waardoor de alledaagse lucht ineens gekaderd wordt en tot kunst wordt verheven. Het licht van de ruimte contrasteert met de schemring van buiten. Prachtig.

3. De muizenlift
Van Maurizio Cattelan, helemaal volgens het principe van een echte lift maar dan door de krimpmachine getrokken, zo lijkt het.

4. De werken zijn interactief
Of in ieder geval is participatie gewenst en toegestaan. Je klimt onder het zwembad, kunt gaan liggen naast de kunstwerken van de oude mensen op het strand, kunt liggen voor de muizenlift en mag rennen door het doolhof Open Ended, wat een prachtige staalconstructie is.

5. Het parcours
Kinderen willen graag iets te doen hebben. Bij Voorlinden krijgen ze een stapel opdrachtkaartjes mee waarbij elke ruimte en tentoonstelling in kleuren wordt verdeeld en waar je door de opdrachten anders naar kijkt. Als je het parcours doorlopen hebt, mag je in de museumshop een ansichtkaart uitkiezen. Ook leuk: de kaartjes met alle opdrachten mag je mee naar huis nemen.

6. Oh jongens, de Infinity Mirror Room
Mag Yayoi Kusama hier een lint, een Oscar en een Nobelprijs voor hebben? Je stapt een spiegelruimte in waar allerlei lampjes in verschillende kleuren in hangen. Alsof je betoverd wordt.

7. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.
8. Parkeren is ook gratis.
9. De omgeving is betoverend.